Aktuellt

PÅ INSTAGRAM

Aktuella nyheter i ditt feed

Följ oss på instagram för att inte missa aktuella erbjudanden & nyheter, och för att få del av samtidskonsten i ditt sociala flöde!

Aktuellt Galleri Thomassen Göteborg, Våga Se - Konst Tove Kjellmark. Utställning & Vernissage. Skulptur. Grupputställning för årets stipendiater Anja Fredell, Ikram Abdulkadir och Levi Sebton. Konststipendium har tilldelats samtliga tre á 15.000 kronor vardera. Våga Se - Konst stipendium delas årligen ut till unga, lovande konstnärer. Vernissage & utställningar

Tove Kjellmark – Feel the space & Årets stipendiatutställning!

På lördag den 21 Augusti 12:00 slår vi upp dörrarna igen efter sommaren, med dubbla vernissager! På övervåningen visar vi Tove Kjellmarks separatutställning ”Feel the space” och på nedanvåningen i vårt showroom visas årets Våga Se stipendiater: Ikram Abdulkadir, Anja Fredell och Levi Sebton.
Varmt välkomna!

Tove Kjellmark – Feel the Space 21.08 – 18.09 2021

Via sin konst undersöker hon relationen mellan rörelse och det solida. Tove Kjellmark är inledningsvis utbildad skulptör och har utvecklat en mångsidig och experimentell praktik där hon rör sig fritt mellan olika medier och material. Hennes arbete är både fysiskt, psykologiskt och konceptuellt. Det placerar sig i glitchen mellan det digitala och det organiska, det förflutna och framtiden. Som verktyg använder hon sig ofta av sin egen kropp i kombination med hemmabyggda maskiner men även avancerad teknologi.
Kjellmark har gjort “Technoanimalism” till sitt signum och i mediala sammanhang har hon kallats för en modern, kvinnlig, Dr. Frankenstein.

Läs mer: https://www.gallerithomassen.se/current-exhibitions
https://www.tovekjellmark.com/

__

STIPENDIATUTSTÄLLNING 2021:

IKRAM ABDULKADIR, ANJA FREDELL & LEVI SEBTON
21.08 – 30.09 2021

Våga Se – Konst som ideell förening finns till för att göra konsten mer lättillgänglig för en bred allmänhet och för att stödja vår tids konst. Föreningen delar årligen ut stipendier riktat till unga konstnärer. Året 2021 har stipendier tilldelats Anja Fredell, Ikram Abdulkadir och Levi Sebton.

I samband med stipendiet kommer flera av deras verk att visas på Galleri Thomassen i en grupputställning under Augusti – September 2021.
Läs mer om konstnärerna.

Välj verk av konstnären Susan Gillhög, Benämning: SG3 Kuddlek Serigrafi, 50x35 cm, upplaga 250. Ingår i varje medlemskap i Våga Se - Konst. Medlemsåret 2021/22

Nytt medlemsår – Välkomna att välja verk!

Äntligen dags för ett nytt medlemsår! Bakom oss ligger det kanske allra mest märkliga och påfrestande medlemsåret någonsin. Galleriets väggar fyllda av konst, men lokalerna oftast tomma på betraktare. Sakta men säkert har det börjat lätta, och vi hoppas innerligt att ni alla är välbehållna efter tiden som gått.

Till det nya medlemsåret hör att det är dags för er medlemmar att välja nya verk, och det är alltid lika roligt att kunna presentera fler konstnärskap och verk åt er! I år har konstnärerna Susan Gillhög, Mikael Kihlman och Jarlform skapat grafiska blad och skulpturer som läggs till i vår stora konstkollektion. Ni har möjlighet att välja bland de nya såväl som det äldre verken. Alla verk är skapade exklusivt åt er medlemmar och går inte att köpa någon annanstans. Se mer av årets konstnärer och verk här!

Den 21 Augusti öppnar vi upp dörrarna till galleriet igen. För er i eller med närhet till Göteborg finns alla Våga Ses verk att se på plats och att hämta i vårt Showroom. Där kan ni även kika på alternativ med inramningar. Just nu är det ganska många besökare hos oss under helgerna, så andra tider i veckan gör det lättare för oss alla att hålla avstånd.

För er som inte har möjlighet att besöka galleriet går det lika bra att göra ert val här på hemsidan, eller kontakta oss via mail/telefon. Vill ni ha hjälp med val av inramning är det bara att höra av er! Som medlem har ni alltid förmånliga priser på alla våra ramar.

I samband med att det nya medlemsåret startar den 21 Augusti, öppnar också grupputställningen med årets stipendiater Anja Fredell, Ikram Abdulkadir och Levi Sebton. Det är genom intäkterna från era medlemskap som vi varje år kan dela ut stipendier till unga lovande konstnärer, och nu är det alltså dags för vernissage!
Därtill öppnar även utställningen Feel the space med fantastiska skulpturer av Tove Kjellmark. Kjellmark var en av de konstnärer som skapade vinster åt er i årets konstlotteri. Ett extra varmt välkomna till er!

Nu hoppas vi på en fin fortsättning på året. Lokalerna fortsätter att fyllas med konst, och snart förhoppningsvis även med intensivare sorl, skratt och nya samtal av besökare som kan få betrakta konsten på plats.

Programmet för en sådan typ av höst uppdateras löpande här. Stay tuned and safe!

Allt det bästa till er!

/ Saga, Paul & Nora
Våga Se – Konst

Mikael Fagerlund - Traces of Angels, Utställning Galleri Thomassen, Våga Se - Konst Vernissage & utställningar

Mikael Fagerlund – Traces of Angels

Mikael Fagerlund
Traces of Angels
05.06 – 20.06 2021
Förhandsvisning: Fredag 4/6 kl.16-18
Vernissage: Lördag 5/6 kl.12-16

Föränderligheten i ljuset och naturen i Kiruna utgör en speciell utmaning som har format Fagerlunds konstnärskap. Hans objekt ger uttryck för den nordiska naturen och visualiserar dialogen mellan ljuset och färgen i förhållande till yta och djup. Hans intresse för frågeställningar kring perception bekantar dessutom betraktaren med seendet på ett fascinerande sätt, endast genom att gå runt hans föremål och därmed utforska dem lyckas man förstå deras komplexitet. I utställningen Traces of Angels rör sig Fagerlund bortom sinnesupplevelser till kvantfysisk teori och de poetiska frågeställningar som ryms däremellan.

”Är det verkligen stjärnfall som vi ser? Kan det inte vara spår av änglar som flyger över himlen och beroende av hastighet så har spåren olika färg?”

Mikael Fagerlund är född 1955 i Ekenäs, Finland. Hans verk återfinns i samlingar som Museum of Modern Art, Budapest, Hungary, Göteborgs Konstmuseum, Fonds National d’Art Contemporain, Puteaux, France och Espace de l’Art Concret, Mouans-Sartoux, France, Willhelm Hack Museum, Ludwighafen, Germany, Museum moderner Kunst, Stiftung Ludwig, Wien, Austria.
Traces of Angels är Mikael Fagerlunds tredje separatutställning på Galleri Thomassen.

Sara Nilsson, Eko. Nummer 6, 7, 8. Vinster i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. 3D-print av träbaserad biokomposit. 11x29x10 cm. Upplaga 8. Utlottning av konst!

Vinstlistan är här!

VARMT GRATTIS alla medlemmar som vunnit konstverk i årets konstutlottning. Dragningen ägde rum 28 maj 2021 med 85 vinstlotter och 85 vinster! Vi kommer att kontakta alla vinnare, men du kan redan nu se om du har vunnit och välja ditt verk redan idag.

Underbart att få lotta ut verk till er. Återigen – stort grattis!

Ikram Abdulkadir tilldelas konststipendium från Våga Se - Konst på 15.000 kronor riktat för unga konstnärer. En av tre konstnärer att få stipendium 2021. Våga Se - Konststipendium

Nya stipendiater 2021!

Våga Ses stipendieutdelning för unga konstnärer 2021.
Året 2021 har stipendier á 15 000 kr vardera tilldelats Anja Fredell, Ikram Abdulkadir och Levi Sebton. I samband med stipendiet kommer flera av deras verk att visas på Galleri Thomassen i en grupputställning under Augusti 2021. Vi ser mycket fram emot att få fortsätta följa dessa lovande konstnärer och deras konstnärskap.

Ikram Abdulkadir tilldelas konststipendium från Våga Se - Konst på 15.000 kronor riktat för unga konstnärer. En av tre konstnärer att få stipendium 2021.
Ikram Abdulkadir tilldelas konststipendium från Våga Se – Konst på 15.000 kronor riktat för unga konstnärer. En av tre konstnärer att få stipendium 2021.

Era medlemskap gör det möjligt att fortsätta dela ut stipendier till unga konstnärer och deras verksamhet. Tack för varje medlemskap!

Tove Kjellmark, 1+1=3. Skulptur i PLA, 17,5x14x8 cm. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. Utlottning av konst!

Konstutlottning 2021!

Det är dags igen! På fredag dras vinstlistan och en mängd konstverk lottas ut bland alla våra medlemmar. Bli medlem i Våga Se innan fredagen den 28 Maj för att ha chans att vinna verk av bland annat Tove Kjellmark, Tommy Sveningsson och Sara Nilsson.

Varje år köper vi in och lottar ut verk med värden upp mot 30.000 kronor bland våra medlemmar. För varje medlemskap du har ingår en lott i konstlotteriet.

Spana in alla verk du har möjlighet att vinna och välja bland i år här:

AKTUELLT: Trinidad Carrillo, utställning på Galleri Thomassen, Maj 2021. Våga Se - Konst Vernissage & utställningar

Trinidad Carrillo – Observations of Oneiros and the Ivory…

Trinidad Carrillo – Observations of Oneiros and the Ivory gate
08.05.2021 – 30.05.2021
Vernissage: Lördag 8 Maj, kl 12:00-16:00
Varmt välkomna till Galleri Thomassen!

I Trinidad Carrillos bildvärld är magin självklar. Tiden, platser, kulturer och människor flyter samman både i vardagen och bortom det verkliga. Fotografierna gestaltar ofta glipan mellan dröm och vakenhet, mellan det yttre och det inre. Trinidad Carrillo arbetar med en form av obestämbar kuslighet som är bitvis svår att befinna sig i.

Ett bra utgångsläge för att ta till sig Trinidad Carrillos konstnärskap är att tänka på författaren och aktivisten Rebecca Solnits bok Gå vilse. En fälthandbok. Där upphöjer Solnit känslan och befrielsen i att få vara vilse. Det är just när du är vilse som du blir fullkomligt medveten om var du är. Du känner med hela kroppen, tar in allting du har runtom dig för att förstå var du hamnat. När du befinner dig i den situationen lär du dig något helt nytt om världen. Den expanderar och blir större än din tidigare kunskap om den.

Trinidad Carrillos bilder ligger nära dokumentärfotografins estetik – en genre som traditionellt gjort anspråk på att skildra verkligheten. Hon gör konstfotografi men det är fortfarande verklighet, fast en verklighet där hon själv har krafter. Som om porträtten på växterna tagits av en häxa som söker en kraft och kunskap som i dag gått förlorad. En kunskap som många ursprungsbefolkningar haft och i vissa fall fortfarande har. Bilderna kan betraktas som en dokumentation av seanser under trans, samma tillstånd Hilma af Klint skildrar i sina målningar. Det övernaturliga skulle inte behöva betraktas som övernaturligt. Trinidad Carrillo visar vägen tillbaka till en slags samklang med naturen.
Att tillåta magin att existera.

Trinidad Carrillo (f.1975) är en svensk-peruansk konstnär utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg. Trinidad Carrillo har haft separatutställningar på bla. Sundsvallsmuseum, Världskulturmuseet, Husby Konsthall och Nässjös Konsthall. Carrillo har deltagit i utställningar i Washington, Reykjavik, Bogota, Berlin och Seol mfl. Hennes verk finns representerade i flera kommuner samt på Göteborgs Konstmuseum, Washington D.C, Art Museum of the Americas och hos Statens Konstråd. 2018 fick hon Swedish Photography Award by Sandeng.

På grund av rådande pandemi släpper vi enbart in 10 besökare åt gången. Man kan även boka en privat visning av utställningen emellan 10-18 på måndagar och 10-12 tisdag till fredag, eller få dokumentation skickad via mail: bokningar och förfrågningar görs via mail till paul@gallerithomassen.se

Utställning KAPUTTSPIELEN - GROUPSHOW CURATED BY EKTA - Galleri Thomassen Göteborg, Våga Se - Konst Vernissage & utställningar

KAPUTTSPIELEN – Groupshow curated by EKTA

KAPUTTSPIELEN
03.04.21 – 29.04.21
Vernissage: Lördag 3 April, kl 12.00 – 16.00
KAPUTTSPIELEN – GROUP SHOW CURATED BY DANIEL GÖTESSON (EKTA)

RAGNAR PERSSON / JONAS LIVERÖD / JENNY PALÉN EJSTES / BJÖRN KJELLTOFT / LOTTA ANTONSSON / FREJA ERIXÅN / OSSIAN ECKERMAN / PER-ISAK SNÄLLS

Varmt välkomna till Galleri Thomassen!

Med rådande omständigheter vill vi också passa på att påminna om att du kan få dokumentation av utställning online genom att maila till paul@gallerithomassen.se
Man kan även få en privatvisning av galleriets utställningar utanför ordinarie öppettider kl 10 – 18 på måndagar eller kl 10 – 12 på tis -tors.

Bild från Sara Nilssons utställning på Galleri Thomassen i Göteborg, våren 2021. Konstföreningen våga se konst Vernissage & utställningar

Floral Essence – Sara Nilsson

På lördag kl 12 öppnar Sara Nilssons utställning ”Floral Essence”, hennes fjärde separatutställning på Galleri Thomassen, varmt välkomna!

I Sara Nilssons verk står relationen mellan människa och natur i fokus. I hennes skulpturer och målningar möter vi individer som sökt sig ut i skog och mark. Figurerna är ofta omgivna av blommor och växter. De verkar hämta styrka och kraft ur relationen och samspelet med växtlivet. En av dem står i ett prunkande landskap av olika invasiva växter, en annan har tatuerat in blommor, svampar och bär över hela överkroppen. Andra befinner sig uppe på jättelika färggranna trädstubbar och spanar ut över omgivningen. Det kan hända att de tillhör en förening, ägnar sig åt skogsterapi eller är del av en miljörörelse. Figurerna rör sig fram i växtligheten och utför aktiviteter i skogens enskildhet. De verkar drivas av en längtan efter samhörighet och knyta an till ett större sammanhang. Möjligen söker de en sammanslutning likt naturens samverkan mellan växter, träd och svampar.

Sara Nilsson (f. 1978) är verksam i Olsäter, Värmland. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin magisterexamen i fri konst 2007. De senaste åren har Nilsson haft ett flertal separat‐ och grupputställningar, både nationellt och internationellt. Hon har även gjort offentliga utsmyckningar till Lorensbergsparken och Västerhedsskolan i Göteborg.

Man kan även boka en privat visning av utställningen mellan klockan 10-18 på måndagar och 10-12 tisdag till fredag, eller få dokumentation skickad via mail: bokningar och förfrågningar görs via mail till paul@gallerithomassen.se

Sara Nilsson – ”Floral Essence”
20.03 – 11.04 2021

verk av Samira Englund, utställning galleri Thomassen Göteborg. Våga Se - Konst Vernissage & utställningar

This Too Shall Pass – Samira Englund

På lördag kl. 12 öppnar Samira Englunds tredje separatutställning på Galleri Thomassen. I ”This Too Shall Pass”, visar hon en serie nya målningar starkt påverkade av covidkrisen.

Utdrag ur Mikael van Reis essä ”Världens utsträckningar – om Samira Englunds nya målningar:
”Jag ser detta i Samira Englunds senaste målningar som är skapade under 2020-2021 – coronatiden som anbefallt isolering och distans för alla och envar. Nu utvidgar konstnären sitt territorium! Det får en särskild betydelse för en konstnär som redan är bosatt ute i skogen – den skog som inte är vykortsskön men just därför inbjuder till en sekulär och solitär meditation. Där väntar en särskild fysisk närvaro.

Det är ibland bilder av den andakt som tystnaden i skogen inbjuder till – någonstans och ingenstans. Platser som först sent fått namn. Som i målningen av forsflödet som ringlar ner ur skogen som en väg till något sagoland. Hitåt eller ditåt. Samira Englund börjar i de biologiska kunskapstablåerna och tar sig vidare ut mot den betraktade världen som ett obegränsat territorium fast väl att märka utan myter eller överskrifter. Skönheten är som vanligt i betraktarens öga – och genom ett lyckligt koloristiskt spektrum.”

Samira Englund har en kandidat i fri konst från Goldsmiths University of London. Hon har bland annat ställt ut på Shoreditch Town Hall, London, Bollnäs Konsthall och Galleri Thomassen. Samira är representerad vid Statens konstråd, Uppsala läns landsting, Luleå kommun, Göteborgs kommun, Landstinget Gävleborg mfl. och har genomfört flera offentliga gestaltningar runt om i Sverige.

I samstämma med folkhälsomyndighetens restriktioner har vi inget traditionellt vernissage men har öppet under våra ordinarie öppettider. Man kan även boka en privat visning av utställningen mellan 10-18 på måndagar och 10-12 tisdag till fredag, bokningar görs via mail till paul@gallerithomassen.se

Samira Englund – ”This Too Shall Pass”
27.02 – 17.03 2021