STIPENDIUM

Våga Se – Konst som ideell förening finns till för att göra konsten mer lättillgänglig för en bred allmänhet och för att stödja vår tids konst. Utöver att vi kan involvera en mängd konstnärskap genom att låta olika konstnärer skapa konst åt er medlemmar, delar vi också årligen ut stipendier riktat till unga konstnärer. Intäkterna från era medlemskap blir på så sätt inte bara ett bidrag till samtidskonsten och konstverken som skapas åt er, utan också ett hjälpande inslag till unga konstnärers fortsatta verksamhet och framtidens konst!

Året 2022 har stipendier á 10 000 kr vardera tilldelats Lisa Liljeström, Sara Kallioinen Lundgren och Tova Tilliander. I samband med stipendiet kommer flera av deras verk att visas på Galleri Thomassen i en grupputställning under September 2022. Vi ser mycket fram emot att få fortsätta följa dessa lovande konstnärer och deras konstnärskap!

Lisa Liljeström

  • Campaign, airbrush on canvas, 120x152 cm, 2021

Lisa Liljeström (f. 1998), Härnösand, samlar på digitala bilder från filmer, google search, reality-tv och hennes egen kamerarulle. Allt möjligt. Måleriet handlar om att urskilja fragment, förvränga och förflytta information från redan existerande bilder, snarare än att skapa nya. Hon använder Photoshop för att beskära och zooma in. I måleriet ger Lisa bilderna tid, uppmärksamhet och omsorg på ett vis hon inte ger någonting av den information som hela tiden cirkulerar.

”Jag ser inte klart filmer, läser inte hela nyhetsartiklar, tänker aldrig en tanke klart, information kommer till mig i fragment.”

Lisa Liljeström tog sin examen från HDK-Valand i juni 2022

Sara Kallioinen Lundgren

  • Anja Fredell stipendiat 2021
  • Sara Kallioinen Lundgren

Sara Kallioinen Lundgren (f. 1993), Stockholm, arbetar främst med skulptur och textil. Utgångspunkten i hennes arbete är en syn på den konstnärliga processen som möte mellan verbal och ickeverbal kommunikation, där materialen får agera röst och kroppsspråk åt text och bild. Den kreativa processen börjar oftast digitalt och tar sedan form i flera olika material.

”Jag inspireras av graffiti och reklamestetik och jobbar i ett gränsland mellan tvådimensionella bilder och tredimensionella objekt. Jag försöker utmana hantverkstraditionen, ifrågasätta kvalitet och diskutera klass genom min konst.”


Sara Kallioinen Lundgren tog sin master från Konstfack 2021

Tova Tilliander

  • Tova Tilliander tilldelas konststipendium från Våga Se - Konst på 10.000 kronor riktat för unga konstnärer. En av tre konstnärer att få stipendium 2022.
  • Tove Tilliander, stipendiat 2022.
  • Tova Tilliander tilldelas konststipendium från Våga Se - Konst på 10.000 kronor riktat för unga konstnärer. En av tre konstnärer att få stipendium 2022.

Tova Tilliander (f. 1998), Stockholm, Sverige, arbetar med måleri och teckning. Hennes måleri utgår ifrån kändisbilder, filmstills, fotografier hittade i porrtidningar och privata fotoalbum lånade av närstående. Målningarna handlar ofta om nostalgi, begär och idolisering. Fotografier som fungerar som projektionsyta för drömmande, som idolaffischer som man kan stirra på i timmar i ett försök att befinna sig i dem.

Tova Tilliander tog sin examen från Konstfack i juni 2022