Konstlotteri 2023

Grattis alla vinnare av Våga Se – Konstlotteri 2023! Dragningen gjordes 15 Maj med 80 vinster och lottnummer. Ni med lottnummer 1 – 10 får välja i turordning bland alla högvinster. Medlemmar med lottnummer 11 – 80 får välja valfritt bland alla vinster. Ni hittar hela vinst och verklistan som PDF längst ner på sidan.

HÖGVINST
Mark Frygell

The Gazebo, Gouache på papper, 37 x 28 cm

Mark Frygells verk utgår från måleriets historia, subkulturella bilder och tecknade serier. Han manipulerar och omarbetar upprepade gånger gester, referenser och material, inspirerad av olika målerimetoder. Frygells intresse ligger i begrepp som karikatyr, det groteska och det komiska. Hans senaste verk utforskar det eget förhållande till figuratit måleri, stilleben och landskapsmåleri som bärare av kollektivt medvetande, moraliska symboler och identitet.

Mark Frygell (f. 1985 i Umeå, bor och arbetar i Stockholm, Sverige) har studerat vid Kungliga Akademien i Umeå, Sverige och Akademie der Bildenden Künste i Wien, Österrike. Hans verk har visats på Moderna Museet i Stockholm och har ställt ut på bla. Galleri Thomassen, Andrehn-Schiptjenko i Paris och på Härnösands konsthall.

HÖGVINST
Ellen Lindström

I Sikte, Porslin, Mått: h 16 cm b 10 cm d 10 cm
Fastmonterad på metallplatta: 20 x 20 cm

I Ellen Lindströms (f. 1977, Göteborg) skildrar uppriktiga känslor, ett djupt rotat sinnestillstånd. För att åstadkomma detta konstruerar hon noggrant varje skulptur av små fragment av lera, vilket låter känslorna och uttrycket komma till ytan.

Lindström har en utbildning från Hoveskås målarskola och Kunsthöjskolen på Ärö. Hon har ställt ut på Gallerier runt om i Sverige och Italien. Hon har tilldelats Helge Ax:son Johnsons Stiftelse (2022) och 1 årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämden (2021).

HÖGVINST
Daniel EKTA Götesson

Jag är en del av solen, Vaxkrita och oljepastell, 76 x 56 cm

Daniel Götesson (1978), känd som EKTA, är en svensk konstnär, för närvarande baserad i Göteborg. EKTA arbetar i många olika medier, och omfattar teckning, collage, målning, skulptur, textil, stora väggarbeten, animation, performance, installation och musik. Hans praktik kännetecknas av en vilja att ta djärva risker, både i bokstavlig mening och konstnärligt. han ryggar inte inför att göra misstag. Konstverken tillkommer i en form av öde där processen är att bygga ihop och plocka isär.

EKTAs väggmålningar och offentliga verk finns i Italien, Frankrike, Kroatien, Polen och England. Bland andra projekt har han nyligen arbetat på flera offentliga konstuppdrag av varierande skala för olika kommuner i Sverige samt samarbetat med The Gothenburg International Film Festival, Converse och Marni. Ekta arbetar i många olika medier, inklusive teckning, collage, målning, skulptur, textilier samt
animering, performance, installation och musik.

VINST / 20 st
Lotta Söder

Patterns, Fusat glas, 15 x 15 cm

Lotta Söder (f.1959 i Skellefteå) inspireras av fragment och spår av tid, minnen och historia. Färg, rytm och material är av betydelse och hon rör sig mellan arbetet med glas, mosaik och måleri. I hennes samarbete sammanväver hon personliga berättelser, historia och arkitektur.

Hon har studerat Textilkonst på HDK (1984-88) och vid Pilchuck Glass School, USA. Hon har varit verksam som konstnär sedan början av 90-talet och har haft utställningar på konsthallar, museér och gallerier i Sverige och utomlands. Offentliga gestaltningar har varit en stor del av hennes verksamhet och hennes verk finns att se på
ett flertal skolor, sjukhus, kyrkor och bostadshus. Hon finns representerad hos Statens Konstråd,
Västra Götalandsregionen, Stockholm stad, Region Skåne, Göteborgs Kommun mfl.

HÖGVINST
Emanuel Bylund

Outside, Akryl på duk, 46,5 x 38 cm

Emanuel Bylund (1984) är född och verksam i Malmö. 2019 tog han en kanditatexamen i Fri konst från HDK-Valand. Bylund har ställt ut bl.a på Galleri Thomassen, CG Gallery i Malmö och Kulturgården i Luleå. Han har tilldelats Eric Ericsons Stiftelse, Gurmund Neuberghs Stipendium och Adlerbertska Stipendiestiftelsen, Våga Se Stipendiat 2019.

Han arbetar i akryl och keramik, motiven rör sig mellan
realism och surrealism. Bylund finner inspiration i funna föremål på andrahandsmarknaden och i vardagliga miljöer. Genom att sätta föremålen i nya kontexter och ljus, skapar han berättelser och mystik av det triviala.

HÖGVINST
Åsa Johansson

Collapse Black Block, Glaserat stengods, Mått: h 23 d 15 b 15

Åsa Johanssons skulpturer är skapade enligt de grundläggande geometriska formerna och undersöker balansen mellan både form och färg. Med millimeterprecision gjuter hon formerna och deformerar sedan några av dem till
skapa böljande varianter. Mjuka färgglada glasyrer möter strikta hårda former skapar en spännande kontrast.

Åsa Johansson (1992) har en master i Craft från Konstfack i
inriktningen keramik och en kandidat i industriell design. Hon har deltagit i utställningar som ”Annual” på CF HILL och ”Take Away” Pop-up Market for Emerging Art and Design Galleri Duerr. Hennes verk har också presenterats i installationer och scenografi för Layred och Plaza kvinnor. Hon debuterade med sin utställning ”I Balans” på Galleri Thomassen 2022.

HÖGVINST
Åsa Johansson

Cone 8 Copper Block, Glaserat stengods, Mått: h 27 d 15 b 15

VINST / 20 st
Johan Zetterqvist

Litografi, Upplaga 33, Bildmått: 49 x 63 cm.

Konceptuella konstnären Johan Zetterquist (f. 1968 Arvika) tar fram förslag och design för det offentliga rummet vars utförande är ett steg bort från verkligheten. Hans ambitiösa, absurdistiska förslag kan ta formen av texter, teckningar, fotografier, modeller, performance, ljudkonst och storskaliga installationer och skulpturer både inom och utanför galleriet. Hans ämnen existerar ofta i den urbana kontexten och konfronterar vår förståelse av skillnaden mellan ”natur” och det konstgjorda. Zetterquists surrealistiska humor skapar okonventionella idéer: ett permanent brinnande hus på kanten av motorvägen, skyskrapor halvt nedgrävda i sand, ett ”monument” som faktiskt är ett trädgårdsstängsel. Hans verk gör uppror mot samhälleliga regler och den ordnade rösten från offentliga tillkännagivanden, vägrar konformitet och gläds åt hypotetiska verklighete

HÖGVINST
Mikael Kihlman

Dream Café, Akryl på duk, 27 x 35 cm

Kihlman reser genom världens städer för att fånga ljus och minnen från svunna tider. I hans bilder återspeglas Krakow, Polen eller gatorna i Montreal i Kanada, Belgrad eller i Sophia. Byggnaderna som gestaltas bär spår av den mänskliga upplevelsen och historia. Dessutom finns ljuset överallt.
Det är ett avslöjande ljus, ett ljus av förståelse och förlåtelse.

Mikael Kihlman (f. 1953, Uppsala) är känd sina motiv
influerade av hans många resor i framför allt Östeuropa.
Han tilldelats ett flertal nationella och internationella priser och utmärkelser.

HÖGVINST
Erik Kihlbaum

Nattsjö, Tusch på papper, Rammått: 49 x 38 cm

Kihlbaum arbetar med tuschteckningar och sten litografi.
Tematiskt kretsar hans verk kring frågor om natur, objekt, tid, rumslighet och historia.

Erik Kihlbaum (Född 1976 i Örebro) bor och är verksam i Stockholm. Han är utbildad på Konsthögskola i Umeå samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har bland annat ställt ut på; Örebro Konsthall Rättviks Konsthall, Galleri Steinsland Berliner i Stockholm och Gallery 0-0 LA i Los Angeles, Hans arbeten finns representerade på Kommuner och
Landsting runt om i Sverige, Moderna Museet, British Museum, Hans Majestät Konungens Grafik samling samt hos privata samlare.

HÖGVINST
Erik Kihlbaum

Vinterskog, Tusch på papper, Rammått: 49 x 38 cm

HÖGVINST
Daniel Eatock

Felt-Tip Print, Tusch på Papper, 40 x 51,5 cm

Daniel Eatock (b. 1975) bosatt i London. Utbildad på Royal Collage of Art, London. Eatock började sin konstnärliga bana som grafisk formgivare och har med sig ett rationellt och pragmatiskt förhållningssätt från den tiden i sitt konstnärskap idag.

”Jag försöker göra något varje dag”, säger han. ”Även om jag reser, eller tar itu med ansvaret för att vara förälder, finns det alltid ett ledigt ögonblick då jag kan ta tillfället i akt att vara kreativ.”

Detta processdrivna tillvägagångssätt representeras bäst av hans Filt-Tip Prints. De testades först när han läste en magisterexamen och tillverkas genom att placera tuschpennor vända uppåt eller nedåt i en rutad behållare och sedan vila ark med absorberande papper på spetsarna – ibland ett ark, ibland många. Om det lämnas på plats under varierande varaktighet, blöder bläcket genom papperet och skapar pooler av levande färger med varierande intensitet.

VINST / 15 ST
Søren Lynggaard

Curtain III, Analogt foto, 30 x 45 cm
Fine Art Photo print on Hahnemühle 308g Photo Rag Paper

Lynggaard arbetar med att förmedla en viss känsla eller stämning, med estetik som grundförutsättning. Tematiskt sett kontrast natur/kultur, ger en upplevelse av något dolt och något mystiskt, ofta i linje med Edward Hoppers moderna realism och visar inte bara en fotografisk representation av vad vi ser, utan förmedlar sin egen tolkning.

Med en livslång passion för fotografi har Lynggaard experimenterat med många uttryck och tekniker, både med det rena fotografiet men också med design av omslag till flera musiksläpp. De senaste åren har han även jobbat med videor och med sin bakgrund som professionell musiker har han en grundförståelse för sambandet mellan ljud och bild, och har producerat flera musikvideor för danska band, samt bakgrundsmusiken till ett antal program för DR-Dokumentär

VINST / 15 ST
Søren Lynggaard

Plastic Beach, Analogt foto, 30 x 45 cm
Fine Art Photo print on Hahnemühle 308g Photo Rag Paper