Konstlotteri 2021

Grattis alla vinnare av Våga Se – Konstlotteri 2021! Dragningen gjordes 28 Maj med 85 vinster och lottnummer. Ni med lottnummer 1 – 7 får välja i turordning bland alla högvinster. Medlemmar med lottnummer 8 – 85 får välja valfritt bland alla vinster. Ni hittar hela vinst och verklistan som PDF längst ner på sidan.

konstlotteri 2021, våga se - konst, galleri thomassen. Tommy Sveningsson vinst
TOMMY SVENINGSSON, högvinst

’John Blund’. Akryl på bomull i Airbrushteknik, 40×40 cm, valnötsram.

”Detta är en av åtta målningar i serien Vacuum Emblems. I denna serie undersöks symboler och grafiska motiv från medeltidens upplysta manuskript och sagor till samtidens piktogram. Beståndsdelar korsas och sammanfogas till nya enheter. Idéer ackumuleras till visuella ledtrådar.

Genom att tolka allegoriska artefakter och bearbeta dom återföds idéer som har legat vilande som tidlösa liknelser. Symbolernas eviga tidsålder är ett bevis på deras odödliga funktion. Den enda enhet som kan röra sig fritt mellan vårt undermedvetna och medvetna, manifestera sig i våra drömmar och föra oss närmare en sanning i vårt vakna liv.”

Tommy Sveningsson, Gnome #1. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. Torrnålstryck på Hahnemuhle papper 300 gram. 20 st vinster.
TOMMY SVENINGSSON, vinst

Gnome #1. Torrnålstryck på Hahnemuhle papper 300 gram. 20 st vinster.

Tommy Sveningsson (f. 1982 i Jönköping) är verksam i Stockholm. Sveningsson är utbildad på konsthögskolan Valand där han tog sin magisterexamen 2010 och har bland annat ställt ut i Los Angeles, Oslo, Köpenhamn och Stockholm. Gnome #1 är det första torrnålstrycket i en kommande serie med gömda tomtar som motiv.

Tove Kjellmark, 1+1=3. Skulptur i PLA, 17,5x14x8 cm. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021.
TOVE KJELLMARK, högvinst

’1+1=3’. Skulptur i PLA, 17,5x14x8 cm.

Tove Kjellmark undersöker relationen mellan rörelse och det solida. Hon är utbildad skulptör och har utvecklat en mångsidig och experimentell praktik där hon rör sig fritt mellan olika medier och material.

Kjellmarks arbete är både fysiskt, psykologiskt och konceptuellt. Det placerar sig i glitchen mellan det digitala och det organiska, det förflutna och framtiden. Som verktyg använder hon sig ofta av sin egen kropp i kombination med hemmabyggda maskiner men även avancerad teknologi. 

Kjellmark har gjort “Technoanimalism” till sitt signum och i mediala sammanhang har hon kallats för en modern, kvinnlig, Dr. Frankenstein.

Skulpturen 1+1=3 är en modell till en interaktiv och uppvärmd offentlig bronsskulptur som ska installeras på en skolgård i Stockholm. Tanken med bronsskulpturen, föreställande en pojke i tidiga tonåren som kramar en annan person, men vars famn är tom, är att väcka nyfikenhet och bjuda in till kroppslig interaktion. Man ska helt enkelt kunna krypa in i pojkens famn och få en varm kram. 

 

Tove Kjellmark, Myspace (blå). Målad gips, 7,2x9,4x6 cm. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021.
TOVE KJELLMARK, vinst

Myspace’ (blå), 7,2×9,4×6 cm. 5 st vinster.

“Min kropp är mitt space, min arkitektur, i ständig rörelse och förändring. Jag välkomnar andetaget och går in i mörkret inom mig. Om jag stänger ögonen så befinner jag mig i ett rum fyllt av potential. Det är öppet, oändligt, gränslöst. Jag färdas genom varje korridor, portal, aveny inom mig. En känsla av att vara på roadtrip i kroppen, där varje vägsträcka är ny, unik och annorlunda. Jag lutar mig nyfiket mot utsikten under en resa med varken början eller slut.”

Tove Kjellmark, Myspace (rosa). Målad gips, 7,2x9,4x6 cm. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021.
TOVE KJELLMARK, vinst

’Myspace’ (rosa), 7,2×9,4×6 cm. 5 st vinster.

Suzanne Nessim. Vinst i Våga Se Konst Konstlotteri 2021. Utan titel 1. Litografi, 55x40 cm. Upplaga 300. 10 st vinster.
SUZANNE NESSIM, vinst

’Utan titel 1’. Litografi, 55×40 cm. Upplaga 300. 10 st vinster.

”Mitt behov av det sköna har varit livslångt men har genom livet sökt nya källor och inspirationer relaterade till mina erfarenheter och intellektuella förflyttningar. Jag dras till att använda det banala och det arketypiska för att undersöka och visa dess komplexitet. Det är ett farligt projekt, det är lockande men också svårt. 

Men när det lyckas att komma bakom den banala ytan, när skönheten skymtar som det lyckliga resultatet av konstnärligt arbete, då räddar det mig, ingjuter hopp och känns lite som en seger.”

Suzanne Nessim. Vinst i Våga Se Konst Konstlotteri 2021. Utan titel 2. Litografi, 55x40 cm. Upplaga 300. 10 st vinster.
SUZANNE NESSIM, vinst

’Utan titel 2’. Litografi, 55×40 cm. Upplaga 300. 10 st vinster.

Suzanne Nessim (f. 1944, Malmö) bor och är verksam i Stockholm. Hon är utbildad vid Arkitektskolan i Köpenhamn och grafikskolan Forum i Malmö. Under 70-talet ägnade hon sig huvudsakligen åt grafik, som har ställts ut på gallerier över hela landet. Hon finns representerad vid bl.a. British Museum i London, Centre Georges Pompidou i Paris, Bibliotèque nationale i Paris, Städtisches Kunstmuseum i Bonn och Moderna museet i Sverige.

Ellen Lindström, Begrundad. Vinst i Våga Se - Konst, konstlotteri 2021. Stengods och metall, ca 18x20x20 cm
ELLEN LINDSTRÖM, högvinst

’Begrundad’. Stengods och metall, ca 18x20x20 cm.

”I mitt konstnärsskap strävar jag efter att gestalta själsliga tillstånd. Materialmässigt är skulpturerna gjorda i stengods och metall. Leran är mjuk och formbar och omvandlas efter sista bränningen över 1200 grader till något hårt och beständigt. När jag väl finner en slags ’levande’ känsla känns verken redo.”

Ellen Lindström (f. 1977) är verksam konstnär i Göteborg sedan år 2000. Hennes huvudinriktning är skulptur och måleri. I år, 2021, så tilldelades hon Konstnärsnämndens 1-åriga arbetsstipendium.

Ellen Lindström, Tålamod. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. Stengods och metall, ca 20x20x20 cm
ELLEN LINDSTRÖM, högvinst

’Tålamod’. Stengods och metall, ca 20x20x20 cm.

Ellen Lindström, Framåt. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. Stengods och metall, ca 20x20x20 cm.
ELLEN LINDSTRÖM, högvinst

Framåt’. Stengods och metall, ca 20x20x20 cm.

Ellen Lindström, Tillförsikt. Vinst i Våga Se - Konst, konstlotteri 2021. Stengods och metall, ca 17x20x20 cm.
ELLEN LINDSTRÖM, högvinst

Tillförsikt’. Stengods och metall, ca 17x20x20 cm.

Roger Metto, Vildmark. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. Stenlitografi, 27x22 cm. 20 st vinster.
ROGER METTO, vinst

’Vildmark’. Stenlitografi, 27×22 cm. 20 st vinster.

”Jag gillar motiv som handlar om den ursprungliga naturen, obebyggd och självklar. Motivet är från Tornehamn, en resa till Kirunafjällen 2017 då vintern stannade länge. Det är den 10 juni och isen håller på att släppa på Torneträsk. Det är drygt en meter snö på marken och 20 grader varmt i luften, solen lyser dygnet runt, naturen är magisk.”

Roger Metto, Am Waldende. Olja på pannå, 13x33 cm. Vinst i Våga Se - Konst konstlotteri 2021.
ROGER METTO, högvinst

’Am Waldende’. Olja på pannå, 13×33 cm. 

”Hunden Leila kom att bli en mycket god kamrat som jag periodvis lånade under några år. Jag fick flera tillfällen att göra porträtt av henne då hon inte sällan följde med mig vart jag än gick och ofta gjorde mig sällskap i ateljén. Jag såg att hon tillförde en intressant närvaro till bergslandskapet.”

Sara Nilsson, Rookie. Nummer 6, 7, 8. Vinster i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. 3D-print av träbaserad biokomposit. 12x26x12 cm. Upplaga 8.
SARA NILSSON, vinster

’Rookie’. Nummer 6, 7, 8. 3D-print av träbaserad biokomposit. 12x26x12 cm. Upplaga 8.

”I mina verk skildras ofta individer som sökt sig ut i skog och mark. Figurerna rör sig fram i växtligheten och utför aktiviteter i naturens enskildhet. Kanske tillhör de en slags förening, ägnar sig åt skogsterapi eller är del av en miljörörelse. De verkar drivas av en längtan efter samhörighet och att knyta an till ett större sammanhang.

Jag arbetar med figurativt måleri och skulptur med det återkommande temat ”tillbaka till naturen”. Verken till Våga Se är 3D-printade skulpturer av trämaterialet biokomposit. Skulpturerna ingår i två olika serier med titlarna ”Eko” och ”Rookie” med en upplaga av åtta per serie. Varje skulptur är individuellt målad vilket ger dem olika uttryck och personligheter.”

Sara Nilsson, Eko. Nummer 6, 7, 8. Vinster i Våga Se - Konst konstlotteri 2021. 3D-print av träbaserad biokomposit. 11x29x10 cm. Upplaga 8.
SARA NILSSON, vinster

’Eko’. Nummer 6, 7, 8. 3D-print av träbaserad biokomposit. 11x29x10 cm. Upplaga 8.

Sara Nilsson (f. 1978) är verksam i Olsäter, Värmland. Hon är utbildad på Konstfack och tog sin magisterexamen i fri konst 2007.
De senaste åren har Nilsson haft ett flertal separat- och grupputställningar, både nationellt och internationellt. Hon har även gjort offentliga utsmyckningar till Lorensbergsparken och Västerhedsskolan i Göteborg.